Τρόφιμα & Ποτά

Ο κλάδος τροφίμων και ποτών αποτελεί έναν από τους δυναμικότερους και ταχύτερα αναπτυσσόμενους κλάδους της ελληνικής μεταποίησης. Αντιστοιχεί στο 25% του κύκλου εργασιών, στο 24% της απασχόλησης, στο 25% του συνολικού επενδεδυμένου κεφαλαίου και σχεδόν στο 25% της προστιθέμενης αξίας.

Ισχυρή ανάπτυξη από τον δυναμικότερο κλάδο της ελληνικής μεταποίησης

Ο κλάδος τροφίμων και ποτών αποτελεί έναν από τους δυναμικότερους και ταχύτερα αναπτυσσόμενους κλάδους της ελληνικής μεταποίησης. Αντιστοιχεί στο 25% του κύκλου εργασιών, στο 24% της απασχόλησης, στο 25% του συνολικού επενδεδυμένου κεφαλαίου και σχεδόν στο 25% της προστιθέμενης αξίας. Οι ξένες επιχειρήσεις του κλάδου παρουσιάζουν σήμερα σημαντική επιτυχία εξαιτίας της δυναμικής ανάπτυξης που παρουσίασε η ελληνική αγορά τροφίμων-ποτών κατά την τελευταία δεκαετία, αλλά και της πρόσβασης που προσφέρει η Ελλάδα στις αναδυόμενες αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο ρυθμός ανάπτυξης του κλάδου υπολογίζεται στο 20,6% την τελευταία δεκαετία. Οι εταιρείες τροφίμων και ποτών αποτελούν τους βασικούς εξαγωγείς της χώρας. Οι πωλήσεις αντιπροσωπεύουν το 20% των συνολικών πωλήσεων από εξαγωγές και παρουσιάζουν έσοδα που ξεπερνούν τα 2 δισεκατομμύρια Ευρώ. Βασικές αγορές για τα ελληνικά προϊόντα αποτελούν η Γερμανία, η Ιταλία, η Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ.

Σήμερα, η Ελλάδα προσφέρει πολλαπλά οφέλη σε σημαντικό αριθμό πολυεθνικών επιχειρήσεων. Επιχειρηματικοί κολοσσοί, όπως Nestlé, Coca Cola, Kraft Foods, Barilla, Cadbury, General Mills, Friesland Campina και Athenian Brewery, παρασκευάζουν στην Ελλάδα ευρεία γκάμα προϊόντων, τα οποία γίνονται άμεσα αποδεκτά τόσο στην εγχώρια, όσο και στις γειτονικές περιφερειακές αγορές.
Σημαντικό πλεονέκτημα αποτελεί το γεγονός ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών έχουν αναπτύξει εκτενές και δυναμικό δίκτυο πωλήσεων και διανομής στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Κύρια προϊόντα εξαγωγής αποτελούν τα λαχανικά, τα φρούτα, το ελαιόλαδο, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα φρέσκα θαλασσινά, οι κομπόστες φρούτων, οι ελιές, οι σταφίδες, το κρασί και τα προϊόντα τομάτας.

Η Ελλάδα προσφέρει σημαντικές επιχειρηματικές ευκαιρίες για δημιουργία προστιθέμενης αξίας σε πολλές κατηγορίες προϊόντων, ιδίως όσο αυξάνεται διεθνώς το ενδιαφέρον για προϊόντα υγιεινής διατροφής, σνακ και προ-μαγειρεμένα γεύματα. Οι συνταγές με μέλι και ξηρούς καρπούς, τα ζυμαρικά, οι μαρμελάδες, καθώς και τα προϊόντα θαλασσινών και κρέατος παρουσιάζουν επίσης σημαντικές προοπτικές. Παράλληλα, όσο αυξάνεται η κατανάλωση ελαιόλαδου, η Ελλάδα είναι σε θέση να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στον τομέα, ως η τρίτη μεγαλύτερη ελαιοπαραγωγός χώρα στον κόσμο.

Κύρια πλεονεκτήματα για τους υποψήφιους επενδυτές
• Χαμηλό λειτουργικό κόστος 
• Άφθονες πρώτες ύλες
• Παραγωγή σύμφωνα με το ευρωπαϊκό κανονιστικό και νομοθετικό πλαίσιο
• Πρόσβαση στις αναδυόμενες αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης όπου οι ελληνικές εταιρείες τροφίμων και ποτών έχουν εξαιρετικά ανεπτυγμένο δίκτυο παραγωγής και διανομής
• Τάση, ιδιαίτερα στις αναπτυγμένες κοινωνίες, για υγιεινή διατροφή βασισμένη στα μεσογειακά διατροφικά χαρακτηριστικά.
•Υψηλά καταρτισμένο και εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό
• Εξοικείωση των Ελλήνων καταναλωτών με διεθνείς γεύσεις και διεθνή προϊόντα διατροφής.

Επενδυτικές ευκαιρίες παρουσιάζονται επίσης στα «μεσογειακά» προϊόντα διατροφής, καθώς και στον ταχέως αναπτυσσόμενο τομέα των βιολογικών προϊόντων. Αγαθά, όπως ο κρόκος Κοζάνης, η μαστίχα Χίου και η σπιρουλίνα ως διατροφικό συμπλήρωμα, είναι διεθνώς αναγνωρισμένα για την εξαιρετικά υψηλή τους ποιότητα. Επιπλέον, φημισμένα προϊόντα, όπως το ούζο, η φέτα και τα φυστίκια Αιγίνης κερδίζουν συνεχώς νέες αγορές σε παγκόσμιο επίπεδο.

Υποστήριξη Ε&Α
Σημαντική παράμετρος του ελληνικού κλάδου τροφίμων και ποτών είναι η Έρευνα και Ανάπτυξη. Πλήθος εξειδικευμένων ερευνητικών κέντρων βοηθούν παραγωγούς, επεξεργαστές και μεταποιητές στην ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων. 

Tο Ινστιτούτο Αγροβιοτεχνολογίας (http://www.certh.gr/ina.en.aspx), το Ινστιτούτο Αλιευτικής Έρευνας  (http://www.inale.gr/) και το Πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας (http://www.uth.gr) ηγούνται στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και λύσεων. 

Επιτυχές επενδυτικό παράδειγμα
Η Nestlé επενδύει στην ανάπτυξη
Ξεκινώντας το 1979 με την παραγωγή κύβων ζωμών που προορίζονταν για εγχώρια κατανάλωση, η Nestle συνέχισε τη δυναμική της πορεία στην Ελλάδα σημειώνοντας γοργούς ρυθμούς ανάπτυξης. Η εταιρεία παράγει σήμερα την κλασική σειρά του καφέ της, καθώς και τον ελληνικό καφέ Παπαγάλος-Λουμίδη. Επιπλέον, παράγει περισσότερα από 90 εκατομμύρια τεμάχια παγωτού και εμφιαλώνει εκατομμύρια λίτρα μεταλλικού νερού με την επωνυμία Κορπή. Από την Ελλάδα εξάγει σε Δυτική και Ανατολική Ευρώπη, Βόρειο Αμερική, Αυστραλία και Μέση Ανατολή. 

Λιανική αγορά
Η λιανική αγορά των τροφίμων και ποτών – ο τομέας των supermarkets – αποτελεί έναν από τους πιο ανταγωνιστικούς τομείς στην Ελλάδα και έχει ήδη προσελκύσει βασικούς ξένους παίκτες, όπως οι Carrefour, Lidl, και Delhaize. Η γερμανική εταιρεία Lidl λειτουργεί περισσότερα από 100 καταστήματα λιανικής πώλησης στην Ελλάδα και συνεχίζει να επεκτείνεται με γοργούς ρυθμούς. Ο εν λόγω τομέας απασχολεί περισσότερα από 150.000 άτομα.

Επενδύοντας στον τομέα τροφίμων και ποτών
Τα κύρια βήματα που οφείλει να ακολουθήσει ο δυνητικός επενδυτής προκειμένου να επενδύσει παραγωγικά στον κλάδο είναι:
1. Επιλογή γεωγραφικής περιοχής με βάση την αγορά-στόχο, τη διαθεσιμότητα των πρώτων υλών, τις μεταφορές και τη διαθέσιμη υποδομή.
2. Διερεύνηση διαθεσιμότητας χώρου στις Βιομηχανικές Περιοχές της χώρας όπου η εγκατάσταση παραγωγικής δραστηριότητας είναι πιο εύκολη και σχετικά άμεση.
3. Έκδοση των απαραίτητων αδειών σε περίπτωση εγκατάστασης παραγωγικής δραστηριότητας εκτός Βιομηχανικής Περιοχής. 
4. Χρήση των δωρεάν υπηρεσιών και συμβουλών του Enterprise Greece για εξοικονόμηση πολύτιμου χρόνου.


Ο Επενδυτικός Νόμος της χώρας καθορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις για τις  επενδύσεις στην Ελλάδα και παρέχει τα απαραίτητα επενδυτικά κίνητρα για επενδυτές από την Ελλάδα και το εξωτερικό ανάλογα με τον κλάδο και την περιοχή, στην οποία αφορά η επένδυση. Ο νέος Επενδυτικός Νόμος που ψηφίστηκε από την Ελληνική Βουλή τον Φεβρουάριο του 2011, εισάγει νέες αξίες, νέες διαδικασίες και νέα χρηματοδοτικά εργαλεία. Δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για μια υγιή και εξωστρεφή επιχειρηματική δραστηριότητα.
Για περισσότερες πληροφορίες για τον Επενδυτικό Νόμο, παρακαλούμε πατήστε εδώ.
Greece
Business, naturally
Greece is the natural investment destination for businesspeople who want to be at the heart of the fastest growing region in Europe. The emerging regional market of 140 million consumers in Southeast Europe has a cumulative GDP of almost 1 trillion Euro. As the economic engine of the region and the only Eurozone member, Greece has a stable economic and political environment, has instituted significant reforms that are driving investment activity, has a highly knowledgeable and highly productive workforce, and has created a business-conducive environment, fueling strong growth. Greece’s economy has been one of the best performers in the Eurozone and continues to outperform the EU average. Many multinational companies choose Greece as their headquarters for Southeast Europe and the Eastern Mediterranean. With one of the most attractive lifestyles in the world, Greece is a spectacular location to live, work, and play.

Invest in Greece Agency
Invest in Greece is the official Investment Promotion Agency of Greece that promotes and facilitates private investment. Invest in Greece identifies market opportunities and provides investors with assistance, analysis, advice, and aftercare support free of charge.
Invest in Greece identifies potential partners, locates sites, assists in legal and licensing procedures, analyzes investment proposals, furnishes pertinent economic information, and fully explains incentives available to investors.
The professionals at Invest in Greece guide investors at every step of the investment process and provide essential support for ongoing operations or expansion projects.
Invest in Greece is committed to helping businesspeople discover the many opportunities in Greece, the gateway to Southeast Europe and the Eastern Mediterranean.


3 Mitropoleos Street, 105 57 Athens, Greece
Tel: +30 210 335 5700 | Fax: +30 210 324 2079
E-mail: info@investingreece.gov.gr | Internet: www.investingreece.gov.gr